Arabanızı Ucuza Nasıl Yıkarsınız?

Günümüzde detailing yapan çok fazla kurumsal, tek başına firmaların bulunması sayesinde ve instagram gibi sosyal medya uygulamalarında çoğumuzun artık görmeye alıştığı o muazzam kaportalara sahip arabalar nasıl oluyor? Nasıl olduğunu bir kenara bırakırsak asıl bu yazımızın konusu olan ‘’bu kadar kusursuz kaportaya sahip araba nasıl korunuyor ve acaba çok maliyetli mi?’’ diye düşünmüşüzdür çoğumuz.

Arabanın marka modele bağlı olmaksızın kaportası bakımlı araba her zaman ilgi görür çünkü bir arabada sizin ilk gördüğünüz şeyi kaportasıdır. Kaportası iyi olan bir şahin de golf de corolla da 3 serisi de continental gt de dikkat çekecektir. Özellikle de koyu renk olduğu zaman kusurları çok daha fazla göstereceğinden ötürü koyu renk arabalarda bakımlı olanları çok daha ilgi çekecektir.

Yazıma başlarken acemi olduğumu ve nispeten az maliyetle arabamı koruma amacı güttüğümü ve bunu size aktarmak istediğimi belirtmek isterim.

Öncelikle aracınızın kaporta durumu çok önemli. Öncesinde tadilat gördü mü yada gördüyse nasıl bir tadilat gördü yani boyasında çatlak olup olmaması, vernik durumunun ki özellikle koyu renkli arabalarda çok önemlidir nasıl olduğu ve çiziklerin durumu.

Kaportası kötü tadilat görmüş bir araba

Sırayla başlarsak;

Kötü tadilat görmüş veya çok uzun bir süre önce tadilat görmüş bir kaporta aksamında genelde görülen durum boyanın çatlamasıdır ki bu durumda şık bir görüntü olmayacaktır. Bunun çaresi maalesef o parçadaki boyanın sökülerek yapılabilirse tekrardan tadilat görmesi ve bununla birlikte o parçanın yeniden boyanarak düzgün hale getirilmesi aksi takdirde ise halk ağzıyla macunla doldurulmuş durumda ise yani o parçanın artık dirayeti kalmayacağı için o parçanın değiştirilmesi gerekir.

Boya çatlağı

Koyu renkli arabaların en büyük düşmanı hepimizin bildiği üzere Güneş. Güneş yanığı olan bir arabada bildiğiniz üzere yanığın oluştuğu bölge matlaşır ve yanık durumuna göre renk atması da görülür. Vernik artık işlevini yitirmiş durumda olduğu için parlak bir görüntü elde edilemeyecektir.  Güneş yanığı olan bir arabanın boyasını istediğiniz kadar korumaya çalışın bir nevi kanser gibi yayılacağı için onu engelleyemezsiniz. Sadece koruyarak bunu uzatabilirsiniz ki buna da değineceğim. Son zamanlarda yine instagram üzerinde bazı firmaların güneş yanığını geçirdiğini iddia edip birçok fotoğraf paylaşılıyor ancak ne kadar başarılıdır ve yapılan işlemler neler bir fikrim yok, yapmayı düşünenler uygulama yapılan yerden detaylı bilgi alabilirler.

Güneş yanığı

Son olarak da kaportanızdaki çizikler ki en çok sıkıntı çekilen nokta bu. Bazı çizikler pasta-cila ile gidebilirken kimisi ise asla gitmez. Bunu anlamanın en kolay yolu tırnağınızla çiziği kontrol etmeniz. Eğer tırnağınız çiziğin içine girebiliyorsa yani bir derinlik varsa maalesef o çizik geçmez. Ancak diğer çiziklerin çoğu günümüzde detailing sektörürün ciddi ilerlemesi ve çok sayıda yapılan işlemden ötürü işlem yapacak kişinin de tecrübe kazanmasından ötürü giderilebiliyor. Çoğu arabaların sorunu ise kılcal çizik denilen fırça ile yıkanmaya bağlı olan çizikler, harelenmelerdir. (ki buna kuş pisliğinden çam ağacı reçinesine kadar çok fazla şey neden olabiliyor.)

Çizikler

Bu bilgiler ışığında gerekli değerlendirme yapıldıktan sonra size tavsiyem öncelikle güzel bir şekilde pasta cila yapmanız olacaktır. Çünkü siz boyanın yüzeyinin ne kadar parlatmaya da çalışsanız ne kadar korumaya çalışsanız da boyada hatalar olduğu için kendini her zaman belli edecektir. Sizin yapmanız gereken bu yüzeyi öncelikle gelebilecek en iyi hale getirip sonrasında bu yazının konusu olan onu korumak olacaktır. Bu konu ile alakalı çok daha detaylı bilgilere Google üzerinden yada uygulama yapılan yerden ulaşabilirsiniz.

Pasta cila yapmak en önemli adım olacağı için buna özen göstermenizi tavsiye ederim tabir caizse arabanın kaderi burada belli olacak.

Bu aşamalardan kısaca bahsettiğimize göre şimdi asıl konumuza dönecek olursak; bu kadar emek verilerek hazırlanan ve detail işlemleri yapıldıktan sonra adeta parlayan arabamızı korumak için neler yapmalıyız ve maliyeti ne kadar?
Bu yazımızda kimseden sponsor alınmamıştır bunu da belirterek sizlere hepsiburada.com üzerinden ve kendi kullandığım bazı ürünlerden seçerek fiyat değerlendirmesi yapacağım. 

Öncelikle arabamızı yıkarken kesinlikle fırça kullanmamamız gerektiğini belirterek başlamak istiyorum. Yıkama eldiveni kullanarak arabamızı yıkıyoruz. Sünger kullanımını uzun vadede tavsiye etmiyorum, kılcal çiziklere neden olabiliyorlar.

Mikrofiber olarak şöyle bir ürün kullanabilirsiniz ki ben bundan kullanıyorum.

Veya şöyle mikrofiber yünlü bir eldiven de alabilirsiniz, tercih sizin.

İkinci en önemli noktalardan biri de şampuan. Özellikle de ülkemizin geneline bakılınca arabalarımızı benzinliklerde yıkadığımızı düşünerek yorumda bulunursam ülke genelindeki çoğu benzinliklerde bulunan şampuanlarda kostik denilen bir kimyasal bulunuyor. Bu kimyasal kısa vadede temizlikte kirleri temizlese de aşındırdığı için uzun vadede boyaya zarar verebiliyor.

İşte bundan dolayı şampuanınızı yanınızda götürüp kova veya belirteceğim başka bir yolla kullanmanızı tavsiye ederim.

Benim ortalama olarak 2 yıldır kullandığım ve kendisinden gerek fiyatı gerekse performansı ile memnun olduğum ürünü size tavsiye ederim.

Carpex cilalı oto şampuanı. pH değeri nedir hiçbir fikrim yok ancak boyayı yormadığını bizzat tecrübe ettim, yıkama sonrası elinizi kaportaya sürdüğünüzde (kuruduğu zaman) cilalı olduğunu belli ediyor ve gördüğüm kadarıyla boyayı pek yormuyor.

Eğer büyük boy olarak alıp evde tutup kullanmak isterseniz de ph nötr olduğu söylenen ve kullanıcı yorumları da olumlu bu ürünü de kullanabilirsiniz. Henüz tecrübe etmedim ancak yakın zamanda bu üründen sipariş vereceğim.

Şimdi sıra geldi bu yıkama malzemelerini kullanmamız için bir kovaya. İsterseniz evde bulunan 5 kg’lık eski yoğurt kovasını da kullanabilirsiniz bunun için 😊 Ancak madem ki her şeyi hazır edeceğiz, onun da fiyatını koyalım.

Bunun çok daha ucuzunu hırdavatçılarda yada halk arasındaki ismiyle milyoncularda çok daha ucuza bulabilirsiniz 😊 2 tane alırsanız daha çok işinize yarar yada bu kovadan bir tane alıp diğerini de eski yoğurt kovası kullanabilirsiniz.

2 kova dememin nedeni ise bu kovalardan birinde şampuan dolu olacak diğerinde ise sadece su olacak. Yıkama eldiveniniz şampuanlı suya daldırıp arabanızı tepeden yıkamaya başlayacaksınız ve her parça bittiği zaman doğal olarak o eldiven kirlenecektir. O eldiveni diğer kovada bulunan suda temizleyip tekrardan şampuan olan kovaya daldırmanız gerekir. Aksi taktirde o eldivenin arasına kir, toprak, çamur yada herhangi bir şey girdiği zaman o şampuan olan suya karışırsa eldivenle tekrardan gelir ve arabanın diğer parçalarını da çizer.

Bu konuda çok güzel bir video var. Sayın Kağan Keskin bu konuda çok güzel bir video da çekmiş, baştan sona izlemenizi tavsiye ederim, kendisini şahsen tanımasam da çoğu içerikleri güzeldir özellikle de detailing konusunda kendisinden çok şey öğrenmişimdir. Videolarını izlemenizi tavsiye ederim. Kendisine buradan selamlarımı, saygılarımı iletiyorum 😊

Çift kova çok yorucu iş, ben bununla uğraşamam diyenler için de bir tavsiyem var. Zirai ilaçların sıkılması için kullanılan basınçlı sprey pompası kullanabilirsiniz. İçine şampuanı doldurup su ekliyorsunuz ve üstteki mekanik pompayı kullanarak öncesinde basınç oluşturup sonrasında düğmeye basıp arabanızı yıkamaya başlıyorsunuz. Gayet kullanışlı 😊

Sıra geldi arabamızı kurutma vaktine.
Arabamızı yıkadığımız yerin de kuruttuğumuz yerin de güneş altında olmamasına dikkat ediyoruz ve kaporta çok sıcakken yıkamıyoruz dip not olarak belirtmem gerekiyor.

Gölgeye çektikten sonra mikrofiber kurutma beziyle arabamızı kurutmaya başlıyoruz. Kurutma bezinin boyutu çok büyük olduğu için kurutması daha rahat oluyor.

Camlarımız için de ister yine mikrofiber bezimizi isterseniz de cam için özel üretilmiş mikrofiber bezi kullanabilirsiniz.

Kurutma ve sonrasında cila işlemini düşünerek 2 tane büyük kurutma bezinden alacağınızı düşünürsek çıkan hesap 48 tl oluyor.

Camlar ve detaylar için de şu üçlü olanı alabilirsiniz.

Lastik parlatıcı olarak kullanabileceğiniz şöyle bir ürün var, kalıcılığı birkaç gün sürüyor ve biraz kötü kokuyor. Ucuz olduğu için eski sprey kutularından birine doldurup bol bol kullanıyorum.

Lastik parlatıcıyı sürmek için sünger kullanabilirsiniz;

Bonus olarak da şunu tavsiye ederim. Özellikle camlarda temizlikte çok iyi ve kaydırıcılık özelliği de var. Kaportada da kullanabilirsiniz ve yine kaydırıcı özelliği olur ancak silikon içerdiğinden ötürü uzun vadede zarar verebileceği söyleniyor. 2 yıldan fazla süredir kullanıyorum ve bayağı memnunum

A101’den satın alabilirsiniz.

Sonuca gelirsek eğer;

Yıkama eldiveni ortalama 37 lira

Şampuan 23 lira

Kova yada sprey pompa alırsak 28 lira

Kurutma havlusu 2 tane alırsak 48 lira

Camlar için mikrofiber havlu 14 lira

Lastik parlatıcı 30 lira

Sünger 8 lira

Yüzey temizleyici sprey 6 lira

TOPLAM 194 LİRA

Bu verdiğiniz ücret sizi en kötü ihtimalle 1 yıl götürecektir ve sünger, havlu, kova yada sprey pompa gibi ürünler özenli kullanmanız halinde sizi uzun yıllar götürecektir.

Bu ürünlerin ortalama ve ağırlıklı olarak hepsiburada.com üzerinden 23 Temmuz 2020 erişim tarihindeki fiyatları ile hesaplanmıştır. Bu ürünlerin çok daha kaliteli olanlarını kullanabilirsiniz veya daha kötülerini kullanabilirsiniz ancak daha kötülerini pek tavsiye etmem.

Sağlıcakla kalın…

New Report

Close